Heta Stolen – Intervju

Hoi Publishing

2025-03-28

Lars Rambe, vd för Hoi Publishing, berättar om bolagets satsning på film- och tv-produktion, potentialen i förvärvet av Eleven Stories och lanseringen av det nya förlagsimprintet Lyrikhuset. Bolaget har identifierat fyra filmprojekt som har goda chanser att nå full finansiering under året, vilket skulle ge ett tydligt bidrag till såväl omsättning som resultat redan 2025

”Det mesta pekar mot positivt kassaflöde redan under Q2 2025”

Efter förvärvet av majoritetsandelen i produktionsbolaget Eleven Stories tar Hoi Publishing AB (publ) ett stort kliv in i film- och TV-världen. Med etablerade kreatörer, ambitiösa produktionsplaner och internationell finansiering i ryggen hoppas bolaget nu skapa en ny mediavertikal med betydande intjäningspotential. Här berättar Lars Rambe, VD för Hoi, om vägen framåt, filmvärderingens dynamik och varför 2025 kan bli ett genombrottsår – både för bolaget och dess aktieägare.

1. Ni förvärvade en majoritetsandel i Eleven Stories under hösten, vilket skapade en helt ny mediavertikal inom Hoi. Vad är det som gör att ni ser så pass stor potential i just Eleven Stories?

Även om Elev Stories i sig är ungt så är kreatörerna bakom, Håkan Bjerking och Daniel Fridell, väletablerade. De har byggt upp en katalog av rättigheter med ett antal produktioner som redan har kommit långt mot full finansiering. Finansieringsarbetet är internationellt från start, vilket skapar betydligt bättre förutsättningar för att lyckas.

Utvecklingstakten i de mest aktuella produktionerna överträffat våra förväntningar, där vi ser att sannolikheten är mycket hög att vi snart är i produktion av en eller till och med två filmer. Vid fullfinansiering träder Hoi in i ett nytt skede - med helt annan ekonomi och potential för väsentliga royaltyintäkter och vinstutbetalningar framöver.

En bokhylla

2. Vilka milstolpar hoppas ni kunna uppnå med Eleven Stories under 2025?

Precis som styrelsen konstaterade i sin guidning i januari har vi identifierat fyra produktioner som har goda förutsättningar att nå full finansiering i år. Det räcker sannolikt med att en av produktionerna når dit för att vi ska se en omsättningsökning som överstiger de 30 MSEK som guidningen pekar mot. Så full finansiering av helst två produktioner under året och minst en är vad vi siktar på. Det betyder då också troligen produktionsstart under hösten 2025 och premiär 2026.

Med musikalen My name is Fleming, Ian Fleming är planen en premiär redan i höst. Vi hoppas också få sälja några andra rättigheter ur portföljen, vilket kan bli en betydande intäktskälla i sig.

3. Hur kan en investerare beräkna värdet av en filmproduktion? Hur ser dynamiken mellan intäkter och kostnader ut?

Det viktiga när man investerar i aktier i Hoi är att förstå att redan full finansiering av en produktion innebär stor positiv skillnad för omsättning och resultat. Likaså att en färdigproducerad film kommer generera pengar till Eleven Stories – och därmed till Hoi – under flera år därefter utan några associerade kostnader att tala om. Som produktionsbolag har man en viss nettointäkt på en lanserad film oavsett hur bra filmen tas emot.

Större produktioner tenderar att ha större intjäningsförmåga. För den som investerar direkt i en film blir vinstandelen avgörande ställd i relation till intäkterna som filmen genererar och där det förstås krävs ett visst resultat för att den direkta investeringen ska tjänas tillbaka. Den risken är väsentligt reducerad om man istället investerar i bolaget som står bakom produktionen.

En bokhylla

4. Hur fortlöper arbetet i övriga delar av Hoi-koncernen, och finns det några särskilt intressanta satsningar under 2025?

Den svenska förlagsverksamheten närmar sig full integration med tydliga effektivitetsvinster som följd. Det mesta pekar mot positivt kassaflöde redan nu under andra kvartalet. Väsentliga besparingar har gjorts i både Sverige och Danmark.

Särskilt spännande är lanseringen av vårt nya imprint Lyrikhuset, som introducerades i mars och där vi redan ser ett betydande inflöde av poeter som vill vara med. Vi har också en plan för väsentlig synlighet och mer medial exponering framöver för alla våra författare som vill satsa tillsammans med oss, oavsett genre eller inriktning.

5. Vilka är dina främsta argument till investerare som överväger att delta i den kommande företrädesemissionen, och hur säkerställer ni att leverera aktieägarvärde framgent?

Hoi-aktien är idag lägre värderad än någonsin tidigare - samtidigt som våra möjligheter aldrig har varit större. Det här är en betydligt mer omfattande, starkare och mer innehållsrik verksamhet än när vi kom till börsen 2022. För den som tycker att det är spännande med underhållning och ser betydelsen av nytänkande inom kulturbranschen är Hoi redan av den anledningen en givande investering. Lyckas vi med någon av våra identifierade satsningar – till exempel att få full finansiering på en eller två filmproduktioner – kommer det ge ett tydligt utslag på både omsättning och resultat redan i år.

Förutom att det ska bidra till en positiv kursutveckling och på sikt även ge utdelningar till våra aktieägare är jag övertygad om att vi kommer att kunna erbjuda extra aktieägarvärde genom chans på unika filmpremiärer, bokreleaser och andra evenemang som är ett resultat av den här verksamheten. Målet är att erbjuda en sund finansiell investering som kombinerar ekonomisk avkastning med deltagande i en tillväxtresa för en kulturbärande verksamhet.

Disclaimer:
This is an interview that has been done on behalf of the company. Impala Nordic is a subscriber in the ongoing rights issue. // Detta är en intervju som har gjorts på uppdrag av bolaget. Impala Nordic är teckningsåtagare i bolagets företrädesemission.